Friday, February 1, 2008

Harvinaisempi kuin jättiläispanda?

Briteissä Glen of Imaalin terrierit ovat nyt kartalla, paikallinen Kennel Club (vastaa ymmärtääkseni Kennelliittoa) on julistanut glennit Britannian harvinaisimmaksi koiraroduksi; vain 36 pentua syntyi viime vuonna Briteissä. Maailmalla glennejä on artikkelien mukaan alle tuhat ja jättiläispandoja 1 600, joka tekee glennit harvinaisemmaksi kuin jättiläispandan.

Newbury Todayn artikkeli (hyvin) vapaasti suomennettuna löytyy alta. Linkin takana on myös riemukas video, joka kannattaa katsoa.


*******************
Kuinka paljon tuo pentu maksaa?

Seitsemän Glen of Imaalin terrieriä, jotka ovat harvinaisempia kuin jättiläispandat, syntyi lähellä Frilshamia.

Frilshamin lähellä syntynyt glennipentue on tuonut toivoa rodulle, joka on uhanalaisin koirarotu koko Britanniassa. Seitsemän glennipentua syntyi Granary Kennelsissä, Hawkrige Hillsissä marraskuussa. Britanniassa vain 36 glen of imaalinterrierin pentua rekisteröitiin Kennel Clubiin viime vuonna, verrattuna noin 45 000 labradorinnoutajaan.

Omistaja Jane Withers, joka on kasvattanut glennejä jo 30 vuotta, sanoi: "Rotu on harvinainen koska niitä ei ole paljon alunalkaenkaan ja pentuja voi saada vain joka toinen vuosi. Pentuja oli kymmenen, mutta kolme niistä kuoli."
"Ne ovat hyviä lemmikkejä, mutta niillä pitää olla oikeanlainen omistaja. Ne tarvitsevat jonkun hyvin vahvaluonteisen, kuten myös paljon lenkkejä. Niistä ne eivät kyllä välttämättä kovin välitä silloin kun sataa."

Kestää kolme, neljä vuotta ennenkuin pennut kypsyvät ja ne painavat täysikasvuisena noin 15 kiloa, suurinpiirtein saman verran kuin basset houndit.

Paul Keevil, British and Irish Dog Breeds Preservation Trustista (karkeasti käännettynä Britannian ja Irlannin koirarotujen säilyttämissäätiöstä), sanoi: "Rodun juuret ajoittuvat 1500- luvun Irlantiin ja on arveltu niiden olleen alkujaan varraskoiria- niitä siis käytettiin kääntämään varrasta tulen yllä, hiukan kuten hamsterit juoksevat juoksupyörässä."

Säätiö työskentelee edistääkseen Britannian ja Irlannin uhanalaisempien koirarotujen suosiota ja aikoo järjestää paraatin jossa esitellään uhanalaisimpia rotuja tämän vuoden Cruftsissa (suuri koiranäyttely Birminghamissa Englannissa).

"Glennien kasvattajat puetaan irlantilaisiksi haltijoiksi, rotuhan yhdistetään haltijoihin irlantilaisessa mytologiassa," Keevil sanoi. Pennut maksavat noin 600£, samanverran kuin rotukoira keskimäärin.
"Vaikka ne ovat harvinaisia niille ei ole paljoa kysyntää, koska ihmiset eivät ole kuulleet rodusta," Keevil jatkoi.
"Kasvattajat tekevät yleensä työtään harrastuspohjalta, pentujen hinnan ylittävät esimerkiksi emolle tarvittavat lääkärinkäynnyt jne."
"Rodut kuten labradorit ovat maineeltaan hyviä perhekoiria, kuten olla pitääkin," hän lisää. "Mutta mielestäni Labradorit ovat kuin Ford Escort- luotettavia, mutta tavallisia. Glennit ovat enemmänkin kuin Maserati."

Jane Withers on iloinen, että kaikki pennut ovat saaneet kunnon kodit ja kolme niistä on jo lähtenyt uusiin koteihinsa. "Kaikilla uusilla omistajilla on ollut glennejä ennekin, joten he tietävät, mitä odottaa."
**********************



Kannattaa katsastaa myös muut linkit aiheesta:
BBC:n artikkeli
The Sunin artikkeli
The Mail on Sunday on myös julkaissut asiasta pidemmän artikkelin.
Ja naapurista joukkoon on liittynyt myös Aftonbladet.


-Ellen-

3 comments:

Kennel Meomodo said...

Eikös meillä Suomessa ole joku noin 500 Glenniä? Eli puolet kaikista maailman Glenneistä? Aika hurja ajatus...

Ellen said...

Hiukka saman suuntaisia hämmästelin itsekin. Kyllä sen tiesin ennenkin, että harvinainen rotu on kyseessä, mutta luuloni (joka ei aina ole tiedon väärti) oli, että hiukka enemmän kuin 1000 niitä maailmalla pyörii.

Ei glennejä montaa ole :(

Miller & Molly said...

Harvinaistapa hyvinkin, mutta eikös se aina ole niin, että ei se määrä, vaan laatu!!!